SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Problemløsning: Hvordan få opp farten på implementering av IPv6 hos nettleverandørene
november 18th, 2009 by Anders

Foreign visitor? Not able to read the lovely language (Norwegian/Norsk)? Well, due to popular demand, this article now has an English sibling here)

I mars 2001 stiftet jeg bekjentskap med IPv6. IPv6 skal sameksistere med, og erstatte IPv4 når det blir tomt for ledige adresser i IPv4-adresserommet. For øyeblikket sier estimatene at det vil være slutt på tildeling av ledige blokker med IPv4-adresser i 2012 for Europa og Nord-amerika. Det vil nok drøye litt, all den tid diverse mekanismer eksisterer for å tildele adresser i for eksempel, private nett via NAT og samtidig vil nok de store regionale registrene (RIR) samordne en form for offisiell overgang når ting blir «vondt nok» for Internett-baserte tjenester.

Frem til i dag har innfasingen av IPv6-baserte nettverk og tjenester gått tregt. Her i Norge er det i stor grad kun UNINETT og medlemmer i forskningsnettverket som har god tilgang på IPv6-baserte tjenester og nettverk uten bruk av IPv6-over-IPv4-tunneler og lignende.

Som noen av dere som leser nettsiden min og webloggen i blant kanskje er kjent med, jobber jeg i ITsjefen, en liten norsk IT-bedrift med seks ansatte. Vi har påtatt oss den vanskelige oppgaven å levere gode digitale tjenester i vårt eget fiber og ethernet-baserte nettverk. Som et ledd i dette har vi status som medlem av RIPE, og er et lokalt internett-register (LIR) for oss selv og våre kunder. Gjennom medlemskapet i RIPE har jeg hatt gleden av å profesjonalisere mitt syn på innfasingen av IPv6 i diverse fora og har derfor kommet frem til at vi trenger å få slått på IPv6 hos de store nettleverandørene i Norge før det er for sent.
– Å få Telenor, Ventelo(BaneTele), NextGenTel, Get, Canal Digital m.fl. og leverandører av trådløst Internett (Telenor Mobil Network Norway, NetCom og Tele2), til å planlegge innfasing av, gjennomføre å så markedsføre IPv6 er en svært tung prosess. Dette vil ta tid. Derfor er nok de aller største en jobb for markedskreftene som helhet og det er her jeg kommer inn i bildet igjen med en kløktig plan.
– Hvorfor ikke begynne med de litt mindre aktørene og gjennom de skape nok moment bak endringen til at også de store ser seg tjent med å rulle ut tjenestene tidligere enn i siste liten? Som så tenkt, så gjennomført.

For fem uker siden, ble jeg tilsendt en link til et bilde av den amerikanske Internettleverandøren Hurricane Electrics (HE) løsning på samtrafikk-problemer mot en annen amerikansk leverandør – Cogent. De teknisk ansatte i HE bakte liksågodt en kake, og tok den med seg på et NANOG-møte (NANOG er en løst sammensatt organisasjon for nettverksoperatører og Internettleverandører i Nord-amerika). Kaken kan man se et bilde av her.

Med utgangspunkt i den fantastiske idéen fra HE fikk jeg en plan om å sørge for at de aktørene ITsjefen kjøper sine nettforbindelser fra må da kunne ertes opp til å støtte IPv6 før i 2012? La oss begynne med et selskap vi har et godt partnerskap til, NTE Bredbånd. Vi ringte derfor til Holms bakeri og fikk baket en kake som ble levert til NTEs driftsavdeling i Steinkjer til 14-kaffen, fredagen for to uker siden. Her er kaken:

(klikk på linken for stor utgave av bildet)

Dagene gikk, og vi ventet spent på hva NTE ville foreta seg, før det plutselig ble fredag igjen, og vi fikk et bud inn døra klokken 1330. Med seg hadde budet denne:


(klikk på linken for stor utgave av bildet)

Hva kan vi så dra av konklusjoner av fase en av Anders’ kake-aksjon for innfasing og implementering av IPv6 hos nettleverandørene?
1) Det hjelper om du selv har en IPv6-blokk klar til bruk, og venter på dine egne oppstrøms leverandører, da har du en skjellig grunn til å be om IPv6 alt nå.
2) En kake gjør selv gamle ingeniører opptatt av moderne tjenester bestående av null og en.
3) Det hjelper å ha en god tone med leverandører, partnere og kunder. Nye tjenester skal være et gode og noe man gleder seg til!

Spørsmålet nå er om jeg skal sende en kake til noen andre.. og i så fall, hvem?


2 Responses  
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa